Zelenina v jídelníčku nesmí chybět
Jakou zeleninu zařadit do jídelníčku? Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď: Jakoukoli. Protože zelenina by měla tvořit základ na každém talíři ve všech domácnostech. Mnozí odborníci doporučují zejména zeleninu pěstovanou v naší zeměpisné oblasti mírného pásma, tedy například mrkev, zelí, kedlubny, ředkve a ředkvičky, květák, dýně, cibule, česnek, pórek, salát, ale nemůžete šlápnout vedle ani u paprik, rajčat, okurek, brokolice či avokáda. Na čem zejména záleží, je způsob pěstování, které má významný vliv na jakost potravin. Dbejte především o to, aby šlo o zdroje v BIO kvalitě bez herbicidů a pesticidů, a výhodnější je nakupovat plody z tuzemských zdrojů, například z rodinných farem.
Tepelný vliv
Nezapomínejte, že zelenina dokáže organismus především vnitřně ochladit, zejména ta čerstvá. A tak se vyplatí konzumace jak čerstvé, tak i tepelně upravené, hlavně v zimě. Takový bramborák na kvalitním, za studena lisovaném řepkovém oleji a s přídavkem kurkumy, slušně zahřeje a podpoří i trávení. Ale kupříkladu smažený celer bude mít spíše ochlazující tendenci, protože obsahuje mnoho stahujícího sodíku.